Monday, July 30, 2012

Κόλαση φωτιάς στην Κρήτη Εκτός ελέγχου εξελίσσεται η κατάσταση στην Βιάννο

 



Εκτός ελέγχου εξελίσσεται η κατάσταση στην Βιάννο που ζει ένα δεύτερο ολοκαύτωμα, καθώς λίγο πριν τις 20:00 έγινε γνωστό ότι κάτοικοι της τουριστικής περιοχής στον Κερατόκαμπο οδηγήθηκαν σε βιαιοπραγίες εναντίον πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάτοικοι που είδαν τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας να προσεγγίζουν τις περιουσίες τους, έχασαν την ψυχραιμία τους και επιτέθηκαν σε βάρος πυροσβεστών που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.

Τα αίματα άναψαν και δυστυχώς χρειάστηκε η επέμβαση των ΤΑΕ για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το επεισόδιο δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως θα δείτε παρακάτω, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της φωτιάς είναι μεγάλη ενώ τρεις πυροσβέστες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, τραυματίστηκαν ελαφριά.


Δεύτερο ολοκαύτωμα στη Βιάννο

Εν τω μεταξύ, δραματικές διαστάσεις παίρνει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ακόμα ανεξέλεγκτα στην περιοχή της Βιάννου, καθώς το μεσημέρι παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στον Κερατόκαμπο, δύο ηλικιωμένα άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ λίγο πριν τις 17:30 έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα μάτια ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο τραυματισμένος στο πόδι.

Λίγο αργότερα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στον Κερατόκαμπο, διασώθηκε από πυροσβέστες οι οποίοι τους φυγάδευσαν μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Τα δεκάδες μέτωπα φωτιάς έχουν δημουργήσει πύρινη κόλαση με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και για αυτό το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης μετέβη στην περιοχή, με συνολικά έξι ασθενοφόρα,  τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελλίου, και υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Βουρβαχάκη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα έκτακτα περιστατικά.
Όλοι πλέον κάνουν λόγο για ένα δεύτερο "ολοκαύτωμα" στην Βιάννο καθώς οι καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες και στα αιγοπρόβατα είναι ανυπολόγιστες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεστης.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ το νέο μέτωπο προς την περιοχή του Κερατόκαμπου οδηγεί στην εκκένωση και αυτού του οικισμού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης και το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ζήτησε τη συνδρομή καναντέρ από την Αθήνα.

Η ανταπόκριση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν άμεση και έτσι λίγο μετά τις 4 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι 5 καναντέρ και 1 ελικόπτερο Ericson από την Αθήνα έφτασαν στη Κρήτη προκειμένου να συμβάλουν από αέρος στην τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και τοπικά φτάνουν και τα 8 μποφόρ αλλά και της "δίνης" που προκαλει η φωτιά, τα καναντέρ δεν μπόρεσαν να "σηκωθούν" και στη μάχη με τις φλόγες προ στιγμήν έχουν ριχτεί τα δύο ελικόπτερα, από Αθήνα και Ηράκλειο.

Στο σημείο επίσης επιχειρούν 22 πυροσβεστικά οχήματα, με 50 υπαλλήλους και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ επίγειες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Στην περιοχή της Βιάννου αυτή την ώρα βρίσκεται αυτή την ώρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονίζει την μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, ενώ από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης

Πυρκαγιές σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και άλλες περιοχές του Ηρακλείου
Νωρίτερα τη νύχτα , πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Σμάρι Πεδιάδος. Κι εδώ η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.

Σε ύφεση  βρίσκεται η φωτιά που καίει από το Σάββατο σε περιοχές του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Βελονάδο του Ρεθύμνου, ενώ στις 2 μετά το μεσημέρι σημειώθηκε πυρκαγιά και στον Μακρύ Γυαλό της Ιεράπετρας.
Πάντως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα μέτωπα των πυρκαγιών δυσκολεύουν τις προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες αναγκαστικά είναι διασπασμένες σε ολόκληρο το νησί.

http://www.flashnews.gr

▶ Share this article :
0 comments
Σημείωση:
1. 1. Αν θέλετε να ειδοποιηθείτε για παρακολούθηση σχόλια ή απαντήσεις, κάντε κλικ στο "Εγγραφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου " κάτω από το πεδίο με τα σχόλια.
2. Σχόλια Spam θα διαγράφονται αμέσως μετά τον έλεγχό μας

kouzoulo.blogspot